ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ НА ПРОЈЕКТУ „ЗНАЊЕМ ЗА БОЉЕ СУТРА“

петак, 27. мај 2016.

У Градској општини Раковица потписан је Протокол о сарадњи на пројекту „Знањем за боље сутра“, који има за циљ подршку образовној инклузију младих Рома. Потписници Протокола су председник Градске општине Раковица Владан Коцић, директор Средње занатске школе Милован Марковић и директор Хуманитарне организације „Дечје срце“ Горан Ројевић.

Председник Градске оптине Раковица Владан Коцић рекао је да је циљ пројекта инклузија ромске популације у друштво, кроз стицање вештина и знања из разних заната, што ће на крају довести до њиховог запошљавања.

„Млади Роми који учествују на пројетку стећи ће вештине и знања из разних заната, а циљ свега тога је њихово запошљавање, што представља корист и за Општину Раковица због чега смо се и укључили у овај пројекат. Пројекат финансира Европска унија, Хуманитарна организација „Дечје срце“ је носилац пројекта, а ми као градска општина, заједно са Средњом занатском школом, пружамо помоћ у реализацији. Корист за све нас је укључивање те деце у друштво у нормалан живот, запошљавање, решавање нагомиланих социјалних проблема. Сведоци смо да се последњих дана прича о дуалном образовању, а Средња занатска школа у Раковици је добар пример дуалног образовања, тако да није случајно баш та школа изабрана за партнера на пројекту. То је пример добре праксе где деца стичу не само теоријска, већ и практична знања и после тога лако налазе посао“, рекао је Коцић.

Он је додао да Општина Раковица већ ради на инклузији ромске популације у друштво, кроз разне радионице које су организоване у сарадњи са Националном службом за запошљавање, као и кроз решавање комуналних проблема у ромским насељима.

„У току је асфалтирање улице 2. септембар у Кијеву, која пролази кроз ромско насеље. Трудимо се да ромску популацију укључимо, да им нађемо место у друштву од чега ћемо сви заједно имати користи“, навео је Коцић.

Директор Хуманитарне организације „Дечје срце“ Горан Ројевић, која је носилац пројекта, рекао је да, када сложно наступе невладина организација, државна образовна установа и локална самоуправа, онда је то гарант да ће и пројекат бити успешан. Ројевић је додао да је циљ пројекта је да се 100 ромских породица мапира, да се сагледају њихове стварне потребе и да се у односу на то помогне. Он је објаснио да ће се кроз пројекат, онима који нису завршили средњу школу помоћи да стекну обуку и нова знања, како не би били само пасивни примаоци социјалних услуга, већ корисни чланови заједнице.

Директор Средње занатске школе у Раковици у којој ће млади Роми учесници пројекта стицати нова знања, Милован Марковић, навео је да је сваки занат злата вредан.

„Сваки добар занатлија може да живи од свог рада. Поучени тиме поушавамо да у оквиру образовне установе пружимо услуге како би се што више становништва укључило у систем рада и систем запошљавања. Наша специфичност у томе да што боље и квалитетније дамо оно што је потребно корисницима, а то сз добра обука, добра пракса и на крају добар посао“, навео је између осталог Марковић.

Пројекат „Знањем за боље“ сутра има подршку Европске уније и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Пројекат има за циљ подршку социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници’.

Општи циљ пројекта је да подржи социјалну и образовну инклузију младих Рома за бољи приступ тржишту рада и могућностима запошљавања у општини Обреновац и општини Раковица. Крајњи циљ је операционализован кроз два специфична циља:

Први је повећање и стабилизaција присуствa младих Рома у образовном систему у Обреновцу и Раковици кроз имплементацију занатског образовног програма. Други подразумева подршку образовним институцијама у Општини Раковица да укључи младе Роме у образовни систем.

Остварење специфичних циљева ће бити омогућено кроз имплементацију десет активности које ће се реализовати у општинама Обреновац и Раковица.

Циљ имплементације активности је побољшање опште ситуације циљне групе као и крајњих корисника. На територији општине Обреновац и Раковица ће бити мапирано 100 младих Рома из ромских насеља који нису укључени у секундарни образовни систем (или нису наставили школовање после основног образовања или су одустали од средњег образовања).

На основу критеријума који ће бити развијени у оквиру пројекта, 60 њих ће бити изабрано за учешће у занатским програмима (програми ће се састојати од четворомесечних наставних програма за неколико заната и едукације о животним вештинама). Родитељи младих Рома ће бити укључени у једнодневну радионицу која има за циљ да их мотивише да подрже своју децу у похађању програма.

Изабрани корисници програма ће имати обезбеђен превоз из својих насеља до места одржавања програма (Средња занатска школа у Београду у општини Раковица), поред тога у школи ће имати обезбеђен оброк сваки дан током трајања програма. Наставници Средње занатске школе у Београду (коапликант) ће водити четворомесечни занатски програм, а пре програма ће наставници имати едукацију ради унапређења капацитета у области социјалне и образовне инклузије мањинских група (као школа је увидела потребу за унапређењем капацитета наставника за рад у културолошки различитим окружењима).

Похађањем програма изабрани млади Роми ће унапредити своје професионалне вештине и постаће конкурентнији на тржишту рада. Да би се обезбедило њихово учешће на тржишту рада, промотивни једнодневни догађај практичних заната ће бити организован у Обреновцу, а локалне компаније, предузетници и занатске радње ће бити позване да учествују. На овом догађају 60 младих Рома ће показати своје стечене вештине и представити се представницима локалне стручне јавности.