У РАКОВИЦИ ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА РАНИ РАЗВОЈ

уторак, 13. септембар 2016.

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Градске општине Раковица Владан Коцић отворили су први Центар за рани развој у Основној школи „Франце Прешерн” у Раковици. Овај центар отворен је у сарадњи Удружења „Родитељ” и Града Београда, а услуге које се у њему остварују су бесплатне.

Градоначелник је рекао да је овај центар отворен у оквиру кампање „Првих хиљаду дана” на основу иницијативе Савета за права детета, те да је жеља да у њему родитељи са својом децом добију одоговре на сва питања која као млади родитељи имају.

„Први пут, системски, сви заједно желимо да будемо на располагању родитељима и деци како би добили одоговре, савете и све оно што их занима. На тај начин пружамо подршку и помоћ малишанима у првих пет година које су најважније за њихов развој. Центре ћемо отварати из месеца у месец у свим београдским општинама, тако да ће родитељи и деца имати прилику да се кроз ове центре едукују“, истакао је Мали и додао да су све услуге овог центра бесплатне.

Он је позвао родитеље да се придруже овим центрима и на тај начин сазанају одговоре на многа питања како би својој деци пружили бољу негу и услове за раст и развој.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић рекао је да је идеја отварања оваквог центра препозната као добра и да је брзо и реализована.

„Деца се на овај начин играју, раде и уче заједно са својим родитељима. Веома је добро то што најмлађи на овај начин могу да стекну нове вештине и знања, док њихови родитељи могу да се лакше снађу“, рекао је Коцић.

Руководилац канцеларије Удружења „Родитељ” Гордана Племић захвалила је Граду Београду, Општини Раковица и Основној школи „Франце Прешерн” што су пружили прилику да овај акредитовани програм буде доступан родитељима и деци у Београду.

Директорка Основне школе „Франце Прешерн” Биљана Благојевић истакла је да је идеја овог пројекта изузетна јер се бави јачањем компетенције родитељства, као и вештина и способности деце кроз саветодавни рад, што има и превентивни значај.

Оливера Мајдич је са својим дететом користила услуге овог удружења три године у Земуну и, како каже, сигурна је била да проводи квалитетно време са својим дететом, те да раде нешто паметно и корисно. У исто време смо обоје научили много тога и стекли нове другаре, навела је она, и додала да је након похађања тог програма дете знало како да се понаша у групи, како да поштује ауторитете који нису његови родитељи и још много тога.

Родитељи ће ускоро имати прилику да се пријављују за коришћење Центра, након чега ће бити направљене групе подељене по узрасту детета. Центар ће радити два сата сваке суботе, а уколико заинтересованост буде велика, време рада ће се продужити.