АКЦИЈА „ЂАЦИ ВАС МОЛЕ УСПОРИТЕ ПОРЕД ШКОЛЕ“ У РАКОВИЦИ

среда, 26. октобар 2016.

У Основној школи „Франце Прешерн“ у Раковици, данас је почео десети циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, коју су покренули ЈКП „Паркинг сервис“ и Град Београд. Малишани ове школе уживали су у едукативној представи у којој су научили основна правила понашања у саобраћају, посебно када се прелази улица.

Гости манифестације били су министар просвете, науке и технолошког развоја Милан Шарчевић, градски менаџер Горан Весић, председник Градске општине Раковица Владан Коцић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић, који су позавршетку представе малишанима поделили поклоне. Осим њих гости су били и градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, представници саобраћајне полиције, Ауто-мото савеза Србије (АМСС) и други.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је рекао да је лепо што акција „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ траје тако дуго и што су је сви прихватили. Шарчевић је изјавио да би већ следеће школске године у постојеће наставне садржаје основних и средњих школа требало да буду уведени садржаји о саобраћајном образовању и васпитању деце.

„Мислим да ће већ следеће године школске године бити у једној од форми, али не као нови предмет, јер би у том случају деца имала 38 предмета“, рекао је Шарчевић. Он је такође навео и да се постојећи наставни садржаји морају растеретити.

Наводећи да је до сада кроз ту акцију прошло око 120.000 првака на територији Београда, градски менаџер Горан Весић је рекао да ће ове године акцијом бити обухваћено 16.000 првака у 168 школа.

„За нас је веома важно да се одржавају овакве едукативне представе о правилном понашању у саобраћају и ово показује да Град Београд и ‘Паркинг сервис’ као друштвено одговорно предузеће део своје зараде улажу у обучавање ђака првака“, рекао је Весић новинарима. Весић је похвалио Градску општину Раковица истакавши да је она пример доброг функционисања локалне самоуправе.

Говорећи о заштити деце, он је истакао да се Град Београд бави и решавањем црних тачака испред школа. „Решили смо их заиста велики број, а план нам је да до краја мандата решимо све црне тачке“, нагласио је Весић.

Председник Градске општине Владан Коцић рекао је да је поносан што је и десети циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, почео у Раковици. Он се захвалио републици, граду и јавно-комуналном предузећу истакавши да све то говори колико је ова акција важна, додавши да је безбедност деце приоритет.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић је рекао да ће ове сезоне сваки првак добити и Квиз књигу „Безбедно до школе“ која садржи основна правила понашања у саобраћају и најавио је наставак акције у свим београдским основним школама.

Циљ акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе” јесте безбедност деце у саобраћају, тако што се деца кроз групне представе и едукативне часове уче како да се понашају на путу од куће до школе, како правилно да прелазе улицу, користе семафор и тумаче саобраћајне знакове. Акција се спроводи уз сагласност Секретаријата за саобраћај, Секретаријата за образовање и дечју заштиту и уз подршку Управе града Београда и Саобраћајне полиције Београда.