МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ РАДИЈСКИХ ПЕВАЧА „ПРВИ ТОН“ У РАКОВИЦИ

четвртак, 1. децембар 2016.

Центар за културу и образовање Раковица, у сарадњи са Радио Београдом, организује први музички фестивал радијских певача под називом „Први тон“. Фестивал ће се одржати у суботу 3. децембра са почетком у 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица (ул. Мишка Крањца 7).

Свечано отварање заказано је за 20 часова, након чега ће кренути такмичарски део фестивала.

Фестивал је такмичарског карактера, а такмичиће десет певача који најбоље представљају изворну песму и представљају стил старих радијских певача. Такмичари који ће певати у суботу претходно су победили на аудицијама и изабрани су да певају у финалној вечери.

Фестивал „Први тон“ подсећа на давну 1924. годину када се Радио Београд први пут огласио из радио-телеграфске станице у Раковици. Прошло је 93 године од тренутка када у Раковици поново оживљавамо радијске таласе кроз трагање за радијским гласовима.

Један од циљева фестивала је подстицање талентованих певача на очување изворне песме које су се слушале на радио таласима у давна времена, трагање за најстаријим песмама наших предака и подсећање на врхунске радијске певаче и инструменталисте који су путем радио таласа јачали дух, емоцију и љубав нашег народа.

Од 3. децембра Раковица ће имати и нову музичку сцену и музички центар где ће се у континуитету организовати концерти, едукација, конгреси, школа певања, музочки кампови… У духу старих времена, радија и народне музике.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

19:00 – „Кишо тихо падај“ – Музичко сећање на Радмилу Димић која је својим раскошним гласом обележила једну епоху у Радио Београду и оставила у наслеђе на стотине трајних радио снимака најлепших песама уз које су стасавале генерације радијских певача.

20:00 – Свечано отварање фестивала.

20:15 – Такмичење певача у извођењу изворне народне песме.

21:45 – Проглашење резултата такмичења, подела признања, награда и медаљона „Први тон“.

Такмичари ће изводити народне песме у пратњи народног оркестра под управом Владимира Пановића.