ОДРЖАН МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ РАДИЈСКИХ ПЕВАЧА „ПРВИ ТОН“ У РАКОВИЦИ

субота, 3. децембар 2016.

Први музички фестивал радијских певача под називом „Први тон“, одржан је у Раковици. Фестивал је организовао Ценатар за културу и образовање Раковица, у сарадњи са Радио Београдом.
Фестивал је свечано отворио председник Градске општине Раковица Владан Коцић, који је између осталог рекао да је ова манифестација једна од многих активности које спроводи Центар за културу и образовање Раковица. Председник Општине Раковица уручио је и награду победнику фестивала.
Фестивал је био такмичарског карактера, а такмичило се 13 певача који најбоље представљају изворну песму и стил старих радијских певача. Такмичари који су наступили, претходно су победили на аудицијама и изабрани су да певају у финалној вечери. Сви такмичари изводили су народне песме у пратњи народног оркестра под управом Владимира Пановића.
Увод у фестивал био је програм „Кишо тихо падај“, музичко сећање на Радмилу Димић која је својим раскошним гласом обележила једну епоху у Радио Београду и оставила у наслеђе на стотине трајних радио снимака најлепших песама уз које су стасавале генерације радијских певача.
У оквиру културно-уметничког програма наступили су вокални солисти Данка Стоиљковић, Јасна Кочијашевић, Весна Димић, Биљана Петковић, Марија Јовичић, Бане Стошић, Драган Михајловић-Канаринац, Новица Стојмировић.
Уметнички савет фестивала чинили су Димитрије Обрадовић, Новица Стојмировић, мр Наташа Николић, Весна Димић, Биљана Петковић и Маријана Бутулија. Стручни жири чинили су Данка Стојиљковић, Ненад Камиџорац, Маријана Бутулија, Светлана Гламочлија и Новица Стојимировић.
Фестивал „Први тон“ подсећа на давну 1924. годину када се Радио Београд први пут огласио из радио-телеграфске станице у Раковици. Прошло је 93 године од тренутка када у Раковици поново оживљавамо радијске таласе кроз трагање за радијским гласовима.
Један од циљева фестивала је подстицање талентованих певача на очување изворне песме које су се слушале на радио таласима у давна времена, трагање за најстаријим песмама наших предака и подсећање на врхунске радијске певаче и инструменталисте који су путем радио таласа јачали дух, емоцију и љубав нашег народа.
Од 3. децембра Раковица ће имати и нову музичку сцену и музички центар где ће се у континуитету организовати концерти, едукација, конгреси, школа певања, музички кампови у духу старих времена, радија и народне музике.