ОДРЖАНА ТРИБИНА О АПИТЕРАПИЈИ У РАКОВИЦИ

уторак, 17. јануар 2017.

У Великој сали Општине Раковица одржана је трибина о апитерапији. Трибину су организовали Градска општина Раковица и удружење „АПИ-БЕО“, а циљ је био да се укаже на благотворно дејство употребе пчелињег меда и других производа пчела у свакодневној исхрани, превенцији обољења, као и коришћењу поменутих производа у току исцељења и лечења од различитих болести.
Госте и учеснике трибине поздравио је председник општине Раковица Владан Коцић, који је између осталог рекао да је поносан што је Раковица домаћин једног оваквог предавања које промовише здрав живот.
На трибини су говорили др сци.мед. Зорица Плавшић која је држала предавање на тему апитерапије и обољења дисајних путева. Мр Жарко Степановић говорио је о примени апитерапије у пракси. Др прим. Зоран Николић држао је предавање о активним принципима медоносних биљака. Проф.др Мића Младеновић госте трибине је упознао са значајем квалитета и разноврсност пчелињих производа у апитерапији. Др. прим. радиолог Јасенка Васић-Вилић држала је предавање на тему „Апитерапија и болести коштано-зглобног система“. Мр кл.психолог Мерица Вујковић говорила је о апитерапији и менталном здрављу, док је дипл инж. Слободан Виријевић говорио о пчилињим производима као функционалној храни.
Апитерапија је комплементарна научна дисциплина , спој знања западне и источне медицине. Израз „апитерапија“ потиче од латинске речи „Apis“ (која означава медоносну пчелу) и представља примену пчелињих производа меда, цветног праха, прополиса у циљу очувања човековог здравља тако и у циљу лечења: мед, цветни прах, прополис, матични млеч, пчелињи отров и восак.