УРУЧЕН ПРВИ АПАРАТ ЗА ТЕЛЕАСИСТЕНЦИЈУ У РАКОВИЦИ

понедељак, 13. фебруар 2017.

Председник Општине Раковица Владан Коцић уручио је данас 87-годишњој суграђанки Марији Шушњар апарат за телеасистенцију, чиме је званично почело спровођење пројекта „Телеасистенција за грађане Општине Раковица“.
Председник Општине Раковица Владан Коцић рекао је да је уз помоћ Дома здравља Раковица и Центра за социјални рад у Раковици одабрано 25 старијих суграђана којима је ова помоћ најпотребнија.
„Пројекат се састоји у томе да одабрани корисници добију уређај за телеасистенцију, преко којег, једним притиском на дугме, могу да успоставе директну радио везу са обученим и стручним људима у кол центру, који су спремни 24 сата да пруже помоћ, да позову лекара ако је то потребно или макар да поразговарају са суграђанима и да им дају неке речи утехе. Реч је о старијим суграђанима који живе сами и којима је та помоћ најпотребнија. Ово је пилот пројекат и у зависности од резултата видећемо да следеће године повећамо број корисника у сакладу са могућностима Општине“, рекао је Коцић.
Коцић је додао да ће се уз помоћ апарата за телеасистенцију може пратити и кретање старијих суграђана, којима ће активацијом дугмета, бити пружена помоћ не само у стану, већ било где да се налазе.
Заједно са председником Општине Раковица, уручењу првог апарата за телеасистенцију присуствовали су директор компаније „Контакта“ Предраг Николић и члан Већа ГО Раковица Дарко Игњатовић. Остали корисници ове услуге апарате за телеасистенцију ће добити данас и сутра и одмах ће бити у могућности да их користе.
Пројекат подразумева даљинску социо-медицинску бригу о старијим особама са лакшим облицима деменције, особама са инвалидитетом која им даје могућност безбедног останка у својим домовима. Овим пројектом се обезеђује брига о старијим особама уз 24-часовно праћење њиховог стања, као и лоцирања по потреби. Уз помоћ апарата са посебним технологијама (ГПС, ГСМ-глобални систем за мобилну комуникацију) ова услуга промовише независност особа у трећем добу.
Једноставним притиском на дугме уређаја који стално носе са собом, корисници остварују двосмерну гласовну комуникацију са посебно едукованим и акредитованим тимом стручњака који је увек доступан и спреман да по потреби позове лекара, охрабри, утеши, мотивише, разуме, поврти самопоуздање и помогне на разне друге начине.
Сам уређај је малих димензија, тежак око 50 грама, које корисник све време носи са собом.
На територији Општине Раковива живи више од 15.000. Пројектом су обухваћена 25 старих лица која ће бити имати целодневни мониторинг. Одабир лица извршио је Центар за социјални рад из Раковице у сарадњи са Домом здравља Раковица, по унапред утврђеним критеријумима.